dilluns, 12 d’octubre de 2009

Els quatre evangelistes

Quatre relats per acostar-nos a Jesús.
Abans de començar a parlar dels evangelis convé presentar el Nou Testament en conjunt. Es pot fer a través d'un quadre que han d'omplir tot consultant els llibres bíblics. Una cosa senzilla com ara:Per parlar dels evangelistes podem començar amb la representació medieval del Crist en Majestat envoltat pel tetramorf, una forma gràfica de visualitzar aquesta diversitat en la mirada sobre Jesús. Hi ha el perill que ho prenguin com una cosa massa esotèrica, però tindrà l'avantatge que quedarà força clar el sentit d'aquesta representació dels evangelistes, present a molts altres llocs.

Caldrà que busquin i escriguin la cita Ap 4,6b-8 i que subratllin els quatre símbols que s'hi descriuen.
"Als quatre costats del tron hi havia quatre vivents plens d'ulls, que miraven endavant i endarrere. El primer era semblant a un lleó; el segon, a un toro; el tercer tenia aspecte d'home, i el quart era semblant a una àguila en ple vol"

El llibre de l'Apocalipsi parla de quatre figures enigmàtiques que s'estan al costat del tron diví des d'on honoren i glorifiquen aquell que hi seu. La tradició cristiana els ha identificat com els quatre evangelistes. Aquesta és l'equivalència més estesa:

- Mateu és l'home
- Marc és el lleó
- Lluc és el toro
- Joan és l'àguila

La representació dels evangelistes com els quatre vivents es coneix amb el nom de Tetramorf (les quatre formes). Cal notar que, com que es solen dibuixar amb ales, sovint es diu que el símbol de Mateu és un àngel. El motiu d'aquesta identificació pot servir per recordar alguna cosa de cada evangelista:

- Mt comença amb la genealogia de Jesús
- Mc comença amb la predicació de Joan Baptista al desert
- Lc comença amb el sacerdot Zacaries al temple
- Jn és qui escriu el relat més elevat

I després, apa, a dibuixar-ho. Cal que a l'altra banda del full dibuixin a la part central una màndorla (l'ametlla mística) i que divideixin la resta del full en quatre parts. A cada cantonada hi han de dibuixar un dels símbols i escriure-hi el primer verset de l'evangeli corresponent. Al centre i dins la màndorla, és clar, hi va la figura de Jesús en Majestat. Aquí sí que, si no porteu models a classe, difícilment se'n sortiran.

 En aquesta coberta d'Evangeliari feta d'ivori el Crist està representat com a Agnus Dei.


A Taüll el tetramorf va acompanyat. Vegeu-ne detalls aquí.
(aquesta imatge és de Luís Calvente fotosvalencia.es)

Després d'aquesta introducció als evangelistes ja podem començar a treballar amb les quatre visions de Jesús que ells ens aporten.
 
#analytics #final analytics